Писателят и драматург Йордан Славейков ще води класове по творческо и драматургично писане

„В този курс ще говорим за вдъхновение, за архетипи, за сюжет, за тема и идея, за любими автори и книги, но най-вече ще се опитвам да провокирам въображението и ще насърчавам собствения стил на писане“, казва писателят

Йордан Славейков (Снимка: Личен архив)


Писателят и драматург Йордан Славейков организира онлайн класове по творческо и драматургично писане. На 10 април стартира класът по творческо писане и на 11 април – по драматургично писане.

Режисьорът Йордан Славейков: Ако не творя, ставам зъл!
Класовете ще се провеждат три пъти месечно с продължителност два астрономически часа. В отделните групи участниците ще научат как се изгражда драматургично действие, какво представлява театралният конфликт, как се пише диалог или монолог в пиеса, колко са важни ремарките.

А също и кой разказва – авторът на прозаичния текст, или някой от героите, колко са важни описанията на природните картини и как те са в синхрон или в дисхармония с вътрешния свят на героя, какво представлява „малкият човек“ по Чехов, как да пишем за любовта и смъртта.

Първото ниво и на двата курса е с продължителност два месеца, общо шест занятия, с практически задания.

Йордан Славейков за четенето и писането:

„Бях на пет години, когато сестра ми ме научи да чета. Оттогава не съм спирал. Не помня точно откога са първите ми опити да пиша. Помня едно неизпратено любовно писмо и един дневник, в който пишех за мечтите, за страховете си, и който ревниво криех.

Първият ми роман „Последна стъпка“, издаден от ИК „Жанет 45“ ми даде усещането, че думите ми наистина стигат до хората и ги вълнуват.

Сборникът ми с разкази „Празнично семейство“ ми донесе убеждението, че всички истории, дори кратките, заслужават да бъдат разказани.

Аз обичам да разказвам истории, да ги измислям, да създавам сюжети, да срещам в тези сюжети хора, които много трудно биха се срещнали, да ги влюбвам един в друг или да ги поставя в противоположни позиции.

Обичам да общувам с хора, които измислят или искат да измислят истории.

Двумесечният ми онлайн курс по творческо писане е за такива хора.

В него аз няма да науча някого как да пише, нито ще отключа творческия му потенциал. В този курс ще говорим за вдъхновение, за архетипи, за сюжет, за тема и идея, за любими автори и книги.

Но най-вече ще се опитвам да провокирам въображението и ще насърчавам собствения стил на писане.“

Йордан Славейков дописва Тенеси Уилямс в пиесата „Роуз беше тук“
Йордан Славейков дописва Тенеси Уилямс в пиесата „Роуз беше тук“
Йордан Славейков е автор на наградения роман „Последна стъпка“ и на сборника разкази „Празнично семейство“, издавани от ИК „Жанет 45“.

През 2008 г. написва първата пиеса „Ангел“, която е включена в сборника с трите най-добри пиеси от конкурса за нова българска драматургия „Иван Радоев“ в Плевен. Следват пиесите „Паякът“ (написана в съавторство), „Виктория“, „Ембриони“.

Пиесите му са с номинации за наградите „Икар“ и „Аскеер“. Преведени са на няколко езика, поставяни са в България, Република Северна Македония, Украйна, САЩ.

За повече информация: jordan.slavejkov@gmail.com

Новини