За смъртта, любовта и живота ще разговарят Йордан Славейков и Даниела Иванова-Найберг в „Глаголницата“

04.04.2024 15:08 (БТА) Снимка: Слави Димитров

За смъртта, любовта и живота ще разговарят Йордан Славейков и Даниела Иванова-Найберг в предстоящото на 14 април от 11:00 часа местно време онлайн събитие на Обществото за поезия и литературна проза „Глаголницата“ при Българския център за култура и наследство в Сиатъл. 

„В предстоящата ни среща с Йордан Славейков ще се спрем на сборника му с разкази „Празнично семейство“. Празнично ли е наистина? В оня смисъл, в който празничното, празникът се „изпразва“ откъм делничност, за да се изпълни с благодарност към „Небето“ за Небесните дарове. Или тук смисълът е друг, неочакван? Където празното всъщност е празнота в невъзможност за запълване. Защото ако празник-делник е първата асоциация/опозиция, която заглавието извиква, то следващата, много по-силната и всъщност съществената, е живот-смърт“, посочват от „Глаголницата“ в страницата на събитието в социалната мрежа. 

От Обществото за поезия и литературна проза представиха и повече информация за автора на сборника „Празнично семейство“:

Йордан Славейков е роден в град Враца, по образование е театрален режисьор, но пише и пиеси, преподава актьорско майсторство, води курсове по творческо и драматургично писане, бил е част от екип сценаристи на телевизионен сериал. Казва, че театърът е първата му любов, а писането – голямата, защото е разбрал, че „В началото бе Словото“. Вярва, че дори понякога смъртта да надделява, то любовта винаги побеждава. В този и във всички други светове. Тази му вяра е залегнала в сюжетите на разказите от сборника „Празнично семейство”, който е издаден през 2022 г., а през 2023 г. има второ издание. 

От  „Глаголницата“ посочват още, че на автора му предстои писателска резиденция в Босна и Херцеговина, където ще работи по новия си роман.

Както БТА писа, спектакълът на Йордан Славейков „Паякът“, написан и режисиран заедно с неговия колега Димитър Касабов, е игран в САЩ, Русия, Беларус, Белгия, а положителни рецензии за него излизат в „The New York Times“ и „Village Voice“. През 2015 година пише дебютния си роман „Последна стъпка“, издаден повторно през 2020 година. Той му носи две награди – „Сребърен пегас“ за проза от конкурса „Южна пролет“ в Хасково и приза „Дъбът на Пенчо“, връчван от проф. Светлозар Игов. 

А през месец февруари тази година „Глаголницата“ отбеляза своята десета годишнина с литературно четене в Aрт-студиото на Мария Апостолова в Балард, Сиатъл. 

На 15 февруари 2014 г. за първи път група ентусиасти се събират, за да споделят интересите си в областта на българската поезия и литература като цяло. Тогава се случва и първото „глаголатстване“ върху възможностите за провеждането на редовни поетични/литературни срещи, обсъждат се предложения за автори, заглавия, теми. В периода 2014-2019 г. дискусиите се провеждат в различни библиотеки, частни домове, чайни и кафенета на Сиатъл. В периода 2020-2021 г. срещите на „Глаголницата“ се пренасят във виртуалното пространство.

/МГ/

https://www.bta.bg/bg/bg-world/647669-za-smartta-lyubovta-i-zhivota-shte-razgovaryat-yordan-slaveykov-i-daniela-ivano

Новини