Руската критика за „Паякът”: „Потресаващо!”

Българският спектакъл обра наградите на „АртОкраина” в Санкт Петербург

МАРИАНА ПЪРВАНОВА
30.11.2011

СНИМКА: ТЕАТЪР „СОФИЯ”
Анастасия Лютова играе в „Коварство и любов”.

Снимка: Борис ВОЙНАРОВИЧ
Пенко Господинов в „Пухеният” в театър 199.

„Потресаващо! Потресаващи сте! Всичко е потресаващо!” С тези суперлативи руската критика и публика засипва екипа на нашия спектакъл „Паякът”, който обра наградите на Втория международен театрален фестивал на камерните форми „АртОкраина” в Санкт Петербург ( Русия). Постановката на младите режисьори Димитър Димитров и Йордан Славейков взе наградата за най-добро представление, а актрисата Анастасия Лютова бе удостоена с приза за „най-добра женска роля”. „Три часа хората останаха след представлението и не искаха да си тръгнат”, разказаха специално пред „Монитор” Пенко Господинов и Анастасия Лютова, които играят в „Паякът” брат и сестра сиамски близнаци. „След всяка постановка членовете на журито на феста, театралната критика и публиката оставаше още час в салона да обсъди видяното. Водеше се разговор не само за феста, но и за театралния живот в Русия. При нас останаха много повече и видяхме, че всички бяха много развълнувани и искрени. Явно подобни обсъждания са традиция в Русия”, сподели Анастасия Лютова. Това, което най-много ги изненадва на „АртОкраина”, е отношението към актьорите и уважението, което им засвидетелства журито. То се състои от известни актьори, преподаватели и театрални критици, начело с народната артистка на Русия Ирина Соколова. Те толкова били впечатлени от играта на българите, че казали, че биха искали и техните актьори да могат да играят така. Нашето представление „Паякът” е единственото, което се играело на български език, като в залата бил осигурен симултанен превод. 

За санктпетербургския фест „АртОкраина” кандидатствали 105 спектакъла от 5 държави, като журито е отсяло едва 11. Българският спектакъл е единственият с две награди от връчени общо пет. „Присъждаме приза на Анастасия Лютова заради изключителната й игра, която съчетава в себе си силата на трагичния персонаж и поетиката на лаконичния текст. А на „Паякът” – за оригиналния начин, по който се опитва да докаже, че несъществуващите неща съществуват и заради способността на спектакъла да променя мисленето на зрителите.” Така аргументира отличията актьорът Ефим Каменецкий. „Паякът” е съвместен проект на сдружение „Б Плюс” и театрална работилница „Сфумато”.

ЗА ТЯХ

Пенко Господинов, известен и като Орлин Гончев от „Седем часа разлика”, с Анастасия Лютова и дъщеричката им Калина.

Актьорите Пенко Господинов и Анастасия Лютова от няколко години живеят заедно и имат дъщеричка Калина. Пенко стана популярен като Орлин Гончев, шофьора на съдийката Таня Стоева от сериала „Седем часа разлика”. Актьорът от Малък градски театър „Зад канала”  е и асистент на проф. Пламен Марков в НАТФИЗ, при когото преди две години завършиха звездите от „Стъклен дом”. 

В театър „Зад канала” Петко Господинов играе в „Изобретателната влюбена”,  „Животно на трона”, „Под контрол” и в „Апокалипсисът идва в 6 вечерта”. Може да го гледаме и в двата спектакъла на Явор Гърдев – „Пухеният” от Мартин Макдона и „Пиеса за бебето” от Едуард Олби в театър „199”. Особено силна роля прави като Хор в „Завръщане във Витенберг” от Георги Тенев и Иван Добчев. 

Анастасия Лютова е сред водещите актриси в театър „София”. Може да я гледаме в най-новия хит на трупата „Коварство и любов” от Фридрих Шилер заедно с Калин Врачански, с когото си партнира и в „Тримата мускетари”.
Отзиви и коментари