Тъмните лабиринти на неказани думи в „Паякът“

www.duma.bg

Снимка

Светлана Панчева

12. Февруари 2011, брой 36

Това е авторски текст за театър на Димитър Димитров и Йордан Славейков, сформирали наскоро творческия екип „Б+“, който отново съвместно те поставят на сцената. Другите участници в постановката са актьорите Пенко Господинов и Анастасия Лютова, Искра Петкова, която е направила сценографията и костюмите, и Александър Каланов и Йордан Борисов, автори на оригиналната музика.
В „Паякът“ брат и сестра – сиамски близнаци, празнувайки рождения си ден, непосредствено преди операция по разделянето им, се впускат в тъмните лабиринти на неказани думи, забравени престъпления, неизживени любови и парадоксално различни желания за свобода. „Паякът“ е протест срещу недостатъците в живота, ясен сигнал, че животът такъв, какъвто е, не ни задоволява, заявяват авторите-постановчици.
Запознали се случайно, Йордан Славейков и Димитър Димитров съвсем целенасочено откриват и разкриват жаждата си за различен вид театър и така се ражда творческото сдружение им „Б+“. А всъщност Б+ е кръвна група. Кръвната група на създателите, но и кръвта като източник на сила и енергия, като жизнено необходима съставка. Мисията на „Б+“ е да бъде кислородът в кръвта на изкуството, което предпочитаме, на каузите, в които вярваме, на целите, които сме си поставили. Сдружението е запазена марка за определен вкус – музикален, театрален, поетичен, драматургичен, визуален. Вкус, който е безкомпромисен в стремeжа си да търси, намира и осветлява нови по смисъла и желанието си за случване идеи. А писането на пиеса или пиеси е нашето желание да изживяваме много и различни животи, съзнавайки факта, че имаме само един, подчертават те.

Отзиви и коментари