Проект за подпомагане на деца с физически и умствени увреждания „Равен шанс за всички чрез театър“

Организатор: Сдружение в обществена полза „Б Плюс”

Проект „Равен шанс за всички чрез театър” има за цел чрез средствата на театъра – драматургичен текст, режисура и актьорско изпълнение – да доведе до знанието на широката публика на практика неразрешимите проблеми на хората с умствени и физически увреждания, както и да възпита и генерира устойчиво обществено говорене по темата. Целта е, чрез ясно, открито и коректно поставяне на проблема да постигне промяна не само в общественото говорене, но и в практическото отношение към живота на хората с физически и умствени увреждания.

Мисията на проект „Равен шанс за всички чрез театър”, иницииран от сдружение с идеална цел „Б Плюс”, е подпомагане на децата от Дом за деца и младежи с умствена изостаналост „Свети Пантелеймон” в с. Видраре. Според медицинската документация, повечето от настанените деца в ДДМУИ „Свети Пантелеймон” са с множествени малформации и съпътстващи заболявания като епилепсия, психичен синдром -депресивна невроза, афективна психоза. Двадесет от тях са на поддържаща терапия. В момента двадесет и осем деца и младежи са “лежащи” – трудно подвижни или неподвижни. В своето развитие, психическо и физическо, децата изостават значително от характерното за календарната им възраст.

Чрез създаване на театралния спектакъл „Паякът”, по авторската пиеса на Йордан Славейков и Димитър Димитров, ще се даде гласност на сериозен проблем, който дълго време е подминаван с мълчание, а именно: маргинализацията на хора с физически и умствени увреждания, тяхното скрито съществуване, техните болки и желания. За осъществяването на проекта е написан драматургичния текст за театър (пиеса).

„Паякът” е авангардна пиеса, от най-новата вълна българска драматургия, отличена на конкурса за камерна пиеса, организиран от „Театър 199”, показана в селекцията „Малък сезон на ТР Сфумато” и получила покана за реализиране там. Главни действащи лица са брат и сестра – сиамски близнаци, които търсят и много трудно намират мястото си в света, които искат да са сами, да са самостоятелни, на които предстои взимането на трудно решение за бъдещето им, осъзнавайки ясно, че са сами и отхвърлени в свят, който не толерира различните.

В спектакъла „Паякът” ще участват популярните актьори Пенко Господинов (познат от сериалите „Морска сол” и „Забранена любов”, носител на международни и български кино и театрални награди) и съпругата му, актрисата Анастасия Лютова (позната от филма на Явор Гърдев „Дзифт” и носителка на българските театрални награди „Аскеер” и „Икар”).

В името на каузата, сдружение „Б Плюс” успя да убеди ръководството на ТР „Сфумато” да предостави безвъзмездно зала за репетиционен период, сцена за показване пред публика на бъдещия спектакъл, както и пълното техническо обезпечаване на спектакъла. Авторката на проектите за сценографи и костюми Искра Петкова дарява безвъзмездно труда си в подкрепа на каузата-набиране средства за ДДМУИ „Св. Панталеймон”.Композиторите на оригинална музика Александър Каланов и Йордан Борисов се отказват от хонорара си в името на каузата „Равен шанс за всички чрез театър”. Авторите на пиесата се отказват от хонорарите си за режисура. Осигурена е медийната подкрепа на „Дарик” радио, вестник „Сега”, вестник „Новинар”, безплатния културен гайд „Програмата”, телевизия „ТВ 7” и телевизия „БТВ”.
Проектът е в развитие. Спектакълът ще е готов през месец февруари 2011 г. и ще се играе „един плюс един” сезона.

Получените от Райфайзенбанк средства, в условия на пълна и гарантирана прозрачност, ще бъдат използвани за покриване на текущите нужди по създаването на спектакъла – изработване на сценография, костюми, хонорари за актьорите и рекламни материали за популяризирането му. Процент от всеки продаден билет за всички реализирани представления ще бъде преведен по набирателната сметка на ДДМУИ „Свети Пантелеймон”, с. Видраре. В рамките на всеки сезон по същия начин ще бъдат дарени всички приходи от един изигран спектакъл.

ИЗБЕРИ, ЗА ДА ПОМОГНЕШ!

БАНКОВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДАРЕНИЕ:

Получател/Титуляр: Йордан Славейков Тодоров
IBAN: BG06BPBI79401067112402
BIC: BPBIBGSF
При банка: Юробанк И ЕФ ДЖИ България АД
Основание за плащане: Избери, за да помогнешНовини