Райфайзен банк подкрепя проект за подпомагане на жени, пострадали от домашно насилие „Зад вратата“

Организатор: Сдружение в обществена полза „Б Плюс”

Мисията на проект „Зад вратата” е подпомагане на жени, пострадали от домашно насилие, чрез обезпечаване съществуването на безплатен горещ телефон, поддържан от Фондация “Асоциация Анимус”. Целта е чрез творчество, изкуство и желанието и ангажираността както на млади и перспективни творци, така и на доказали се такива, да се даде гласност на проблема с домашното насилие, да се поощри здравословно общуване между хората и равнопоставеността между половете, както и формиране на устойчиви нагласи на толерантност към различието, уважение на страданието и неприемане на насилието в българското общество.

Идеята за създаване на проекта се заражда в края на август 2010 година, когато сдружение с идеална цел „Б плюс” започва да организира първата инициатива, ориентирана към събирането на средства за поддържане на съществуващата безплатна гореща телефонна линия, чрез която жени, пострадали от домашно насилие получават помощ, съвет и подкрепа. Към настоящия момент финансирането от спомоществователи на безплатния телефон е изцяло прекратено и в случай, че не бъдат набавени средства телефонът ще бъде изцяло закрит.

В името на каузата, учредителите на сдружение „Б плюс”, а именно театралните режисьори Йордан Славейков и Димитър Димитров, организират две арт фотосесии на петнадесет от най-популярните, обичани и заслужаващи внимание български театрални актриси, в които по метафоричен начин е представена темата за насилието над жената. Идеята е фотосите на актрисите: Койна Русева, Станка Калчева Ярослава Павлова – Велкова, Силвия Лулчева, Йоанна Темелкова, Ирина Андреева, Петя Йосифова, Невена Калудова, Анастасия Лютова, Людмила Сланева -Локо, Меглена Караламбова, Йоана Буковска, Росица Огнянова, Йорданка Стефанова, Александра Василева, да бъдат изложени за известен период от време в ТР „Сфумато”, като изложбата бъде максимално промотирана с оглед на това повече хора да я посетят и се запознаят с проблема за домашното насилие.

Всички подготвителни и организационни мероприятия около създаването на изложбата са напълно завършени благодарение на организаторите, безвъзмездна помощ от гримьор и няколко млади фотографи и асистент-фотографи, салони за красота, както и с благородната медийна подкрепа на Дарик радио, ТВ Евроком, ТВ 7, ТВ Плюс, логистичната подкрепа на ТР „Сфумато” и техническа помощ от физически лица, неправителствени организации и спомоществователи.

Инициативата „Зад вратата” стартира официално на 22.11.2010 г. във фоайето на ТР „Сфумато” с откриването на фотографската изложба със същото име. На тази изложба ще бъдат предложени за продажба и ограничен брой календари с образите на актрисите, финансирани с лични средства на организаторите. Приходите от продажбата на календарите ще бъдат дарени на Фондация “Асоциация Анимус” за поддръжката на безплатния телефон, на който жени, пострадали от домашно насилие, се обаждат за помощ.

На 3-ти декември 2010 година в книжарница „Пингвините” и на 11-ти декември в книжарница Ciela, в подкрепа на кампанията, актрисите, безвъзмездно станали лица на кампанията „Зад вратата”, ще раздават автографи с цел популяризиране на идеята за борба против домашното насилие.

На 3.12. в кафето на книжарница „Пингвините” актрисата и певица Людмила Сланева – Локо ще представи песента „Зад вратата”, създадена специално за проекта по нейн авторски текст, музика и аранжимент.

Получените от Райфайзенбанк в подкрепа на проекта средства ще бъдат използвани в условията на пълна и гарантирана прозрачност за отпечатването на повече от първоначално предвидените календари за 2011 година с образите на актрисите, приходите от продажбата на които ще бъдат дарени за поддръжката на безплатния телефон, на който жените, пострадали от домашно насилие се обаждат. Проектът е динамичен и продължава да се развива, като авторите планират интензивно медийно участие на лица от проекта през месеците декември, януари и февруари за популяризирането на календара с цел събиране на средства от продажбата му. В зависимост от размера на събраните средства, ще бъдат предприети различни инициативи против домашното насилие, като е помислено и върху създаването на видео клип към песента „Зад вратата” с цел апела „НЕ на домашното насилие” да достигне не само до слушателите на българските радиа, но и до телевизионните зрители.

ИЗБЕРИ, ЗА ДА ПОМОГНЕШ!


БАНКОВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДАРЕНИЕ:

Получател/Титуляр: Йордан Славейков Тодоров
IBAN: BG33BPBI79401067112401
BIC: BPBBGSF
При банка: Юробанк И ЕФ ДЖИ България АД
Основание за плащане: Избери, за да помогнешНовини