Плевенският театър отбеляза 97 години от рождението на Иван Радоев с поетичния пърформанс „Един бял лист“

ПЛЕВЕН,  30.03.2024 21:57 (БТА)

С поетичния пърформанс „Един бял лист“ Плевенският театър отбеляза тази вечер 97 години от рождението на поета и драматурга Иван Радоев. 

Публиката бе поканена на сцената, където заедно с актьорите, в една нетипична обстановка, стана част от театрално-поетичното събитие. 

„Един бял лист“, по стихове на Иван Радоев, е създаден по идея на неговия внук – Калоян Радоев и на режисьора Йордан Славейков. В него участват Иван Радоев – син, актьорът от Плевенския театър Антъни Пенев, както и актьорите Димитър Николов, Йордан Върбанов и Пламен Петков. 

„За първи път поетичният пърформанс „Един бял лист“ по стихове на гениалния ни поет и драматург Иван Радоев се играе в театър. Огромна е честта, усещаме и тежест, и отговорност, да го играем в театъра, който носи неговото име“, каза след представлението режисьорът Йордан Славейков. 

„Когато с Калоян Радоев, внука му, замисляхме пърформанса, решихме да доведем поезията при хората, а не хората при поезията. Репетирахме навън, посред лято, на открито, искахме да го играем навън. Един единствен път заваля дъжд и го играхме в една къща в София. Играхме го два пъти в един бар във Варна, в Пловдив по време на „Пловдив чете“, играхме го в София съвсем на открито и още при първото представление, което мислехме, че ще е единственото, г-н Кабаков, директорът на театъра, ни покани да дойдем и тук. И дойдохме на точния ден – за 97-ия рожден ден на Иван Радоев“, допълни режисьорът.

Калоян Радоев подчерта, че двамата с режисьора са правили подбора на стиховете, които да бъдат включени в „Един бял лист“. „Подборът на стихотворенията, които на мен ми харесаха, са тези, които чувствах, че са повече адресирани към мен, в които ясно чувах гласа на Иван Радоев“, каза още той и добави, че за първи път тази вечер поетичният пърформанс се представя с повече стихотворения от първоначалния вариант. 

Специален гост в Плевенския театър бе съпругата на Иван Радоев – Весела Радоева. 

Плевенският театър носи името на Иван Радоев от 1997 г., три години след като бележитият поет и драматург напуска този свят на 67 години. На всеки две години се провежда Национален конкурс за драматургия „Иван Радоев“.

/МК/

https://www.bta.bg/bg/news/lik/644944-plevenskiyat-teatar-otbelyaza-97-godini-ot-rozhdenieto-na-ivan-radoev-s-poetichn?fbclid=IwAR0paVkbDbyBrMsC6kXuZJtj9radyEa1dp6-0pPoorbAq–HIwi098xJmSU_aem_AerXILqob7Aq9fIfg9o7waFzI-rkucX-vOGsmEEfY3FB0EUJcinYsnPxa2O-V9_QoLS6_GVgI1UBCluxqg7xWQqT

Новини