Монодрамата „Виктория“ е за любовта

Написана от Йордан Славейков през 2021 година по време на пандемията мондорамата „Виктория“ първоначално е осъществена на сцена в Република Северна Македония, в театър „Антон Панов“, гр. Струмица. Преводът и постановката са дело на Дѐян Ангелов, който е завършил режисура в НАТФИЗ. „Виктория“ става международен аудио-визуален театрален проект, в който актриси от девет държави заснемат монолог от пиесата на девет различни езика.

Голямата тема е за любовта, а по-конкретно отношенията между майка и дъщеря, в които е изчезнала тъкмо любовта, а също и забранената любов – Виктория се влюбва в бежанец от Афганистан, но го убиват. Монодрамата разкрива и нравите, и морала в малките градчета.

Актрисата Деница Даринова се превъплъщава в ролята на Виктория под режисурата на Йордан Славейков. Пиесата е номинирана за наградата „Икар“ в категория „Драматургичен текст“, както и за наградата „Аскеер“ в категория „Най-добър моноспектакъл“. Наскоро гостува на фестивала „Мартенски театрален маратон“ в Пазарджик, а след това в Пловдив. В началото на април ще бъде част от международния театрален фестивал на монодрамата „Соло Акт 2024“ в Габрово.

В София ще се играе на 23 март, събота, от 19.30 часа в „I am Studio“.

Чуйте Йордан СлавейковРазговор на Силвия Чолева с Йордан Славейков в “Артефир“
Снимки: ФС на Йордан Славейков
По публикацията работи: Росица Михова

https://bnr.bg/hristobotev/post/101966739/monodramata-viktoria-e-za-lubovta?fbclid=IwAR1cfFWP1NkTGAjNA9JXgJq5j6y-txVFF22_6WEoP0ud_n3Wzbpe3iDr8-U

Отзиви и коментари