Йордан Славейков: За мен е важно текстът на една пиеса да не подвежда

  • Интервю на Снежана Иванова с Йордан Славейков в предаването „Хоризонт за вас“

„Повече възприемам себе си като режисьор. В литературата се чувствам повече като гост. Нямам учител в писането, имам учител в театъра – Крикор Азарян. От проф. Азарян научих да обичам актьорите и да избирам трудни пиеси, да се вглеждам в съдбата и в сърцата не на героичните персонажи, а на отхвърлените. Обичам да пиша от дете, много чета“. Това сподели пред БНР режисьорът Йордан Славейков. 

За него е важна отговорността – дали с текста, който предлага, не подвежда себе си, актьорите или публиката

„Внимавам да не се подхлъзвам по нещо, което е леко, лесно“. 

В предаването „Хоризонт за вас“ Славейков допълни, че е приключил работа по стар негов проект – монодрамата „Виктория“. Пиесата е преведена на руски, украински, английски, предстои преводът ѝ на сръбски и на италиански език. Репетира се в Струмица. 

Режисьорът коментира и българската политическа действителност, от която пряко се интересува

„През последните десетина година е отвратителна, ужасяваща, прилича на мафиотски клан. Радвам се, че на хората започна да им писва това нещо, че излязохме на улицата“. 

Той призова да се прекрати очакването, че интелектуалците трябва да се борят на всички фронтове и „да запълват амбразури“: 

„И по повод екология, и по повод политика, и по повод проблемите на границата. Интелектуалецът в България е силно маргинализиран, особено този, който е на щат на службица някъде. Неговите пари идват от държавата“. 

Йордан Славейков е роден на 2 септември 1976 година във Враца. Завършва режисура в НАТФИЗ през 2006 г. Специализира актьорство в Москва в Международното лятно театрално училище. От 2009 г. работи в тандем с друг режисьор и драматург Димитър Касабов. Водили са актьорски тренинги в САЩ. Техен спектакъл се играе в Беларус, а пиесата им „Паякът“ е една от най-добрите български пиеси в последните години, а за нея има отлични рецензии в издания като The New York Times и Village Voice. Играла се е на фестивали в САЩ, Русия, Беларус, Белгия. 

Романът „Последна стъпка“ е дебютен за Йордан. И година след издаването си му носи две награди – „Сребърен пегас“ за най-добър роман в категория „проза“ от конкурса „Южна пролет“, Хасково, 2016, както и наградата „Дъбът на Пенчо“, връчвана от проф. Светлозар Игов. Романът е и сред номинираните за наградата на Литературен клуб „Перото“, НДК. 

Интервюто с Йордан Славейков можете да чуете в звуковия файл. 

https://bnr.bg/horizont/post/101531503/iordan-slaveikov?fbclid=IwAR2xqODcAjorz-hK4ZJIyalwLH3toafk54474v5eQdt5TmB4r9B_Ow_jpiE

Новини