БЪЛГАРСКА ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА СЕ БОРИ ЗА НАГРАДИ НА ФЕСТИВАЛИ В МОСКВА И В НЮ ЙОРК

Пенко Господинов и съпругата му Анастасия Лютова ще представят „Паякът“ на руски през юни, а през август отлита в другия край на света

Два от най-големите и престижни театрални фестивали в света, независимо един от друг, на два различни континента – Америка и Европа, селектираха в основните си конкурсни програми авторския спектакъл на Димитър Димитров и Йордан Славейков – „Паякът“. Постановката с участието на актьорите-съпрузи Пенко Господинов и Анастасия Лютова първо ще пътува до Москва през юни, за да бъде показана на фестивала „Славянский венец”, а през август ще „пропълзи” отвъд океана за New York International Fringe Fest.

Актьорите вече имат опит с руския текст на „Паякът”. Въпреки че на големите фестивали винаги паралелно вървят субтитри, Пенко и Анастасия представиха пиесата на чист руски по време на международния фестивал на камерните театри и малките форми „АртОкраина” в Санкт Петербург преди две години. Въздействащата им игра силно впечатли международното жури тогава и им донесе два приза – за „най-добра женска роля” и „най-добро представление”.
Международните участията на „Паякът” дават на екипа, реализирал проекта, самочувствие и легитимност не само на локално ниво. Носят му творческо удовлетворение за труда и изключителната себеотдаденост, след всички трудности, предимно финансови, в отстояването спектакъла да бъде назависим.

Достойни и коректни партньори се явяват ТР „Сфумато”, предоставяйки сцената си за игра на спектакъла, програма „Култура“ към Столична община, фондация „АртОфис, осъществила контакта с кастинг директорите на американския фестивал и с програма „Мобилност” към Министерство на културата.

източник: http://www.bulgaria-news.bg/category/bulgaria/culture/article/post79001.html
Отзиви и коментари