Българска пиеса ще се играе на няколко сцени в Ню Йорк

За първи път българско заглавие от театралния афиш ще вземе участие във фестивал зад океана

Новини

Авторската пиеса „Паякът“ на режисьорите Йордан Славейков и Димитър Димитров ще бъде показана пред нюйоркчани през август в рамките на Ню Йорк Интернешънъл Фриндж Фестинал.

FringeNYC е най-големият мултиартистичен фестивал в Сверна Америка, където повече от 200 формации от цял цвят изнасят над 1200 представления в рамките на 16 дни на 20 емблематични за Ню Йорк сцени.

За първи път българско заглавие от театралния афиш ще вземе участие във фестивал зад океана.

Общо 5 представления със субтитри ще изиграят Пенко Господинов и Анастасия Лютова пред американска публика между 9 и 16 август по покана на организаторите.

Освен на фестивала Йордан Славейков и Димитър Димитров са поканени да участват и в специална лига на режисьорите от 16 до 23 август.

Авторите на „Пякът“ ще се включат в „Уикенд на професионалистите“ – присъствие по време на представления на и извън Бродуей, срещи с колеги от театралната индустрия и възможности за разширяване на контактите с американски театрали.

От 19 до 23 август двамата ще участват и в срещи на четирима новоизгряващи американски и четирима млади български театрални режисьори за специализиран практически експеримент и обучение по творба на световноизвестен драматург под ръководството на майстор-учител, използвайки екип от професионални американски актьори.

Това е втори фестивал за „Паякът“ след като през 2011 г. взе участие в Международния фестивал на камерните театри и малките форми „АртОкраина“, Санкт Петербург, Русия.

Тогава актрисата Анастасия Лютова бе удостоена с приза „най добра женска роля“, а постановката бе отличена като „най-добро представление/силен театрален експеримент на режисурата и екипа, създали представлението“.

Историята на двамата сиамски близнаци Марта и Мартина, наподобяващи паяк, може да бъде видяна на сцената на театър „Сфумато“ на 20 февруари от 19:00 часа.

източник: http://www.vesti.bg/
Отзиви и коментари