Голи съпрузи във вана на сцената

www.trud.bg

Голи съпрузи във вана на сцената

Всички задръжки в актьорското майсторство са отдавна история. В софийския афиш попадна поредният спектакъл, в който не се нуждаят от услугите на дизайнер по костюмите. В “Паякът” (продукция на “Сфумато”) такива няма, ако не броим 2 броя долни гащи и 1 брой шапка за баня. Голата революция в родния театър вече се възприема като съвсем естествен, даже чакан флирт с публиката.

“Паякът” е авторски текст на режисьорския тандем Димитър Димитров и Йордан Славейков. Те разказват за брат и сестра сиамски близнаци, които празнуват рожден ден непосредствено преди операция по разделянето им. В двете скачени роли влизат съпрузите Пенко Господинов и Анастасия Лютова, които подлагат на изпитание телата си в продължение на 75 минути. Движенията им са силно ограничени не само заради физическия недъг, а и защото по време на целия спектакъл двамата не излизат от ваната. Природата ги е “оковала”, превърнала ги е в паяк с общо осем крайника. Двамата са залепени един за друг, но близостта им като личности е невъзможна – като роднините, “обречени” да бъдат заедно цял живот, но без реално да се познават и разбират. Взаимоотношенията на близнаците на пръв поглед изглеждат банални, но експонират изолацията на различните в обществото, липсата на внимание и подкрепа към тях.

Съпрузите Пенко и Анастасия са щатни актьори в два съседни софийски театъра. Господинов е част от трупата на “Зад канала”, играе в “Шведска защита”, “Перла”, “Под контрол”. Лютова има два от най-чаканите театрални трофеи у нас – “Икар” и “Аскеер”, за една и съща роля – Йовковата Боряна, изиграна на варненска сцена. В момента актрисата играе в театър “София”, публиката я аплодира в “Тримата мускетари”, “Г-н Колперт” и “Преди/След”.

 

Красивата Анастасия, която има 2-годишно момиченце, не е имала никакви притеснения да играе без дрехи в “Паякът”, освен страха от студената вода във ваната. “С Пенко сме актьори и отношението ни към нашите тела е като към инструмент, с който си служим – твърди Лютова. – Няма как да си във ваната, да си облечен и да изглеждаш естествено.”

 

Отзиви и коментари