„Паякът“ дава пари за благотворителност

www.allmediabg.in

Две седмици след старта си, новата постановка „Паякът” на театър-лаборатория „Сфумато” заслужено печели отлични отзиви и оценки сред театралните критици.

Спектакълът е дело на режисьорския тандем Димитър Димитров и Йордан Славейков. Йордан е възпитаник на проф. Крикор Азарян, бил e асистент на Явор Гърдев във варненската му постановка „Крум”. Димитър Димитров е от магистърския режисьорски клас на Леон Даниел в НБУ. Срещата на двамата млади таланти не е случайна. Вероятно приятелството на гениалните режисьори се предава по космически път и на техните любими ученици, които заедно представят на сцената най-доброто от наследените уроци от своите учители. 

„Паякът” е авторски текст за театър, който Димитър Димитров и Йордан Славейков създават съвместно с името „Б Плюс” – дружество с общественополезна цел. Паякът като метафора на неосъществените желания и копнежи, чиято паяжината насочва към тъмната страна на личността. Пиесата разглежда проблема за близостта и необходимостта от нея; и нейната невъзможност; за принудителната заедност и невъзможната интимност. Двамата автори поставят на фокус взаимоотношенията в двойка, които на пръв поглед изглеждат банални, за да изпъкнат екзистенциалните теми за съдбата на различните, за обречеността да сме с някого, без реално да се докоснем до същността му, за самоубийствената любов и егоизма.

В „Паякът” брат и сестра, сиамски близанци, празнувайки рождения си ден, непосредствено преди операция по разделянето им, се впускат в тъмните лабиринти на неказани думи, забравени престъпления, неизживени любови и парадоксално различни желания за свобода…

Пиесата ще бъде представена на тазгодишната Международна театрална лаборатория в град Омск, Русия. В рамките на събитието се представят най-ярките съвременни драматургични текстове от страните, поканени да участват. До момента в селекцията на международното жури попадат пиеси с автори от Гърция, Полша, Унгария, Франция, Русия и други. „Паякът” ще бъде поставена от български театрален режисьор на руски език с руски актьори.

„Паякът” може да бъде видяна днес, 24 февруари, от 19:00 часа, също така на 8-ми и 24-ми март.
В „Паякът” участват актьорите Пенко Господинов /”Военен кореспондент”, „Nos vies privees” /”Нашите лични животи”/, „Морска сол”, „Стъклен дом”/ и Анастасия Лютова /”Дзифт”, „Nos vies privees” /’Нашите лични животи”/, носителка на театралните награди „А’Аскеер” и „Икар”/.

Десет процента от приходите от всички закупените билети за представления на „Паякът” екипът ще дарява на Дом за деца и юноши с физически и умствени увреждания „Свети Панталеймон“ в с. Видраре. А веднъж на театрален сезон на същия дом ще бъдат предоставяни сто процента от приходите на един цял спектакъл.

 

Отзиви и коментари