Сиамски близнаци тръгват от сцената на „Сфумато”

Ако денят си личи по заранта, отсега за съдбините на една от най-новите български пиеси и за бъдещия й живот на сцена може да се говори по линия на вертикала. Става дума за „Паякът“, с автори младите режисьори Димитър Димитров и Йордан Славейков, с която стартира традиционният Малък сезон в „Сфумато“ (от 26 юни до 5 юли).В случая зрителят не присъства на премиерата на готов, завършен театрален продукт, а има изключителната възможност от мястото си в салона да проследи неговата направа почти от А до Я.

Като начало двамата автори, които възнамеряват сами да режисират пиесата си, разказват предисторията й на публиката, а сценографът и костюмограф Искра Петкова демонстрира чрез мултимедия каква е нейната визия за бъдещата постановка. С много заряд на свой ред актьорите Пенко Господинов и Анастасия Лютова, на които ще бъдат поверени ролите, излизат на сцената и четат текста. Той грабва още с първото изречение. Марта и Марти са сиамски близнаци. Навръх рождения им ден напрежението между двамата ескалира. Причината е, че още на сутринта им предстои операция, за която Марти засега не е дал съгласието си – вероятността за него или нея „разводът“ да завърши трагично е 50 процента. Марта обаче е непреклонна. По-силен от страха е копнежът й да бъде жена, да ходи на високи токчета, да стои в уединение под душа, да прави секс, да пие кафе с приятелки, да изкачи някой връх с двата си крака…

Без да задава категорични морални постулати, „Паякът“ с хирургическа точност напипва много от болните теми на съвременния човек, но не като посипва раните със сол. Върху чудовището, което представляват сраснатите Марта и Мартин, постепенно се наслагват и други проекции, най-ярка сред които е тази на съпружеската двойка. Какво е бракът – партньорство, симбиоза или „сдружение“ на паразит/гостоприемник? Пред този и други въпроси се изправя зрителят и тук много ценни се оказват разясненията на сценографката. По думите й, тъй като Марта е доминиращата фигура, тя ще е облечена в ярки дрехи, не без порив към осъзната индивидуалност и женственост. Вертикална стена ще разделя сцената на две символични половини: едната ще представлява трапезарията на сиамските близнаци, а в другата ще се помещават банята и кухнята, със забравен да работи там телевизор. Мултимедията на Искра Петкова, която зрителят напасва във въображението си към силния, звучащ отчетливо текст на Димитър Димитров и Йордан Славейков, са заявка за силен бъдещ спектакъл. От това, което се вижда на „първо четене“, изборът на актьорите е повече от успешен.

Фоторграф:  Мирослав Веселинов

източник: http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=6413&sectionid=6&id=0001501

Отзиви и коментари