Йордан Славейков в Брюксел: Искам вие да станете част от моето празнично семейство

МАРИЯ ГУЦЕВА

https://bta.bg/bg/bg-world/471974-yordan-slaveykov-v-bryuksel-iskam-vie-da-stanete-chast-ot-moeto-praznichno-seme


Йордан Славейков в Брюксел: Искам вие да станете част от моето празнично семейство Йордан Славейков в Брюксел: Искам вие да станете част от моето празнично семейство

„Моите герои в „Празнично семейство“ се намират в гранични състояния между живота и смъртта. На всички нас смъртта ще ни отнеме някого, когото обичаме, но любовта не изчезва, тя стои. В разказите ми се пита какво става с нея, къде отива тя“. Така режисьорът и писател Йордан Славейков представи последната си книга пред гостите на Петия фестивал на българската книга в Брюксел.

„Понякога, когато човек е млад или по-малък, той мисли, че е безсмъртен и цялата любов на света му се полага. Освен, че вярвах и в двете – че съм безсмъртен и че цялата любов ми се полага, много трудно казвах „обичам те“. Мислех, че това ще ме оскърби, а това не е вярно и го разбрах по-късно“, сподели той.

Йордан Славейков каза още, че неговата първа любов е театъра, втората е писането.

„По-скоро съм като гост в литературата, преди да издам втората си книга. Театърът ми помага, понякога оставям героите ми да си говорят като на сцената, да имат конфликт. Театърът ми помага да съм лаконичен. Важно е какво правим, не какво казваме, и оставям моите герои да действат. Аз пиша за моя свят – ако стигне до вашия – много хубаво“, допълни творецът.

Войната също е сред темите, които го вълнуват. „Мои приятели, които живеят в Украйна , някои от тях не се намират в зоните на конфликт, ми разказаха как войната влияе на отношенията им. Аз вярвам, че любовта може да победи. Вярвам, че хората, които са потърпевши от тази война, ще излекуват раните си не със злоба, а с любов“, каза още той и допълни: “Това е моята първа среща с българи извън страната. Искам вие да станете част от моето празнично семейство“.

Йордан Славейков е театрален режисьор, драматург, писател. Завършил е режисура в Националната академия за театрално и филмово изкуство в София през 2006 година. Ученик е на проф. Киркор Азарян. „Спектакълът му „Паякът“, написан и режисиран заедно с неговия колега Димитър Касабов, е игран в САЩ, Русия, Беларус, Белгия, а положителни рецензии за него излизат в „The New York Times“ и „Village Voice“. През 2015 година пише дебютния си роман „Последна стъпка“, издаден повторно през 2020 година. Той му носи две награди – „Сребърен пегас“ за проза от конкурса „Южна пролет“ в Хасково и приза „Дъбът на Пенчо“, връчван от проф. Светлозар Игов. Автор е и на сборника с разкази „Празнично семейство“.

/МГ/

Новини