Йордан Славейков: носителят на литературната награда „Дъбът на Пенчо“ за 2016-а

Една година след появата на първия роман на театралния режисьор и драматург Йордан Славейков, книгата получи одобрението и признанието на литературните критици и на младото поколение четящи българи.

През април „Последна стъпка” грабна бронзовия Пегас на най-стария национален литературен конкурс за дебютна литература у нас „Южна пролет“. Проф. Светлозар Игов, председател на журито на конкурса, определи романа на Йордан Славейков като явление не само за самия конкурс, но и за съвременната българска литература.

През изминалия уикенд проф. Игов връчи на Йордан Славейков за романа „Последна стъпка“ наградата „Дъбът на Пенчо“ за 2016 г. Вече 10 години на 28 май, в деня на годишнината от смъртта на Пенчо Славейков, литературният критик и белетрист присъжда този приз, на който e еднолично жури и носи сам отговорността за дадените отличия.

Между носителите на наградата „Дъбът на Пенчо“ са ред значими български писатели, като се започне от Златомир Златанов, Георги Господинов и се стигне до Милен Русков и Елена Алексиева. Всички те получават тази награда още преди да имат по-широко признание и популярност.

Професор Светлозар Игов, литературен критик и историк, есеист, поет белетрист и преводач, председател на конкурса „Южна пролет“, Хасково – 2016:

На тазгодишния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ в Хасково първата награда за проза получи писателят Йордан Славейков за романа „Последна стъпка“.

Още когато обявявах наградата аз  казах, че това е не просто най-добрата дебютна проза за изтеклата година, а и въобще един от най-добрите български романи през последните години, което откроява името на Йордан Славейков на един по-широк фон. Това е един великолепно написан роман с много оригинална разказваческа поетика.

Разказ на членовете на едно семейство – бащата, майката, по-големия и по-малкия син и дъщерята, който разглежда едни много важни екзистенциални проблеми, върху един сравнително дискретен социален фон. В този роман имаме, може да се каже, едно много добро съответствие между концепцията на романа като философия за живот и стилистиката на романа или самата разказваческа поетика.

За наградите и „Последна стъпка“:

Още анализирам тези награди и ги осмислям, хората вероятно ще очакват да напиша някакъв следващ фантастичен роман, а аз нямам идея за нищо ново. Добрите идеи не идват всеки ден. Освен ако не си машина за писане.

Аз съм преди всичко дете на театъра, а в литературата съм гост. Театърът и писането вървят ръка за ръка. Имах нужда да напиша този роман за мен самия. Той няма отношение към читателя, писан е за мен, но не да си го чета сам, а заради мен и поради мен. И ако някой от читателите в парченце от него припознае себе си, сигурно съм си свършил работата.

За Йордан Славейков:

Йордан Славейков е драматург, режисьор и писател. Завършва магистърска степен по режисура от НТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на големия Киркор Азарян. За дипломния си спектакъл „Оскар и розовата дама“ получава номинация за наградата „Икар“ в категория  „Дебют“ през 2007 година. Първата му авторска пиеса „Ангел“ е сред финалистите на националния конкурса за нова българска драматургия „Иван Радоев “ – Плевен, 2009 година.

Специализира актьорско майсторство в Международната лятна школа на Александър Калягин в Москва. Бил е режисьор в Драматично-куклен театър-Враца, асистент-режисьор на Явор Гърдев в постановката „Крум” през 2006-та. Номиниран е за „Икар“ за дебют в режисурата през 2007-ма за монодрамата “Оскар и розовата дама”  с участието на Йорданка Стефанова от Ерик Еманюел Шмит, поставена в ДТК Враца.

През 2008 г. е режисьор на спектакъла “Енигматични вариации” от Ерик Еманьел Шмит, с участието на Веселин Ранков и Пенко Господинов. Има участие в „Дзифт” на реж. Явор Гърдев и в Love.Net на Илиян Джевелеков. Йордан Славейков е един от двамата режисьори, реализирали авторската пиеса „Паякът,“, „Стъклена менажерия“ по Тенеси Уилямс в Сфумато, „Домът на Бернарда Алба“ във Витебкс, Беларусия. Заедно със своята творческа половинка, Димитър Касабов, получи номинация „Аскер“ за драматургия на „Паякът“.

Авторската им пиеса „Паякът“ обиколи най-престижните фестивали за театър в Европа, Русия и зад океана и спечели овациите на публиката и журито. Беше показана на Бродуей в Ню Йорк, а New York Times и Village Voice  публикуваха бляскави рецензии за нея. Постановката има цял списък с награди, а Славейков и Касабов бяха поканени да поставят в Беларуския държавен академичен театър във Витебск, където вече две години се играе на беларуски „Домът на Бернарда Алба“ по тяхна режисура.

Източник: edna.bg

http://www.edna.bg/svobodno-vreme/knigi/iordan-slavejkov-nositeliat-na-literaturnata-nagrada-dybyt-na-pencho-za-2016-a-4642928

Новини