„Стъклената менажерия“, или крушението на американската мечта

Мебели от лед се топят и заливат гостната на Аманда Уингфилд в „Сфумато“

„Стъклената менажерия” под режисурата на Йордан Славейков и Димитър Касабов в „Сфумато” е кристално-изящен спектакъл – като миниатюрните фигурки, които една от любимите героини на Тенеси Уилямс колекционира, но и режещо откровен в същото време.

20151103_0020Тандемът Славейков-Касабов е работил по този текст още преди две години на уъркшоп в Масачузетс, докато пребиваваше в САЩ със суперуспешния си проект „Паякът”. Сега, намирайки точните актьори, творците изследват човешките дълбини, оставайки близо до класическата интерпретация на творбата, но като извеждат друг акцент в нея.

Двамата обясняват, че доминанта за тях не е ранимостта на Лора – плахото накуцващо момиче, което не може да се приспособи към практицизма на нормалния свят, нито властната амбиция на майка й Аманда Уингфилд.

Желанието на режисьорите е да направят младия Том Уингфилд, който води сценичния разказ, и неговата равносметка-завръщане в спомена своеобразен смислов център на представлението. Навярно затова те разработват този образ с двама различни актьори – Димитър Николов и Калин Пачеръзки, които ще се редуват. За да „отключи” живота си, незначителният служител в склад за обувки, който иска да е поет, трябва да застане очи в очи с миналото и да го разбере. Да признае, че не е безчувствен към екзистенциалната непригодност на сестра си Лора, да прости на майка си и да приеме корените си в комплект с портрета на наранилия ги отсъстващ баща. Изключителната виталност на Аманда – знаковата сфуматовска актриса Албена Георгиева от първия клас на Маргарита Младенова и Иван Добчев, обаче не може да бъде изместена от доминантната позиция в спектакъла. Аманда, озарена от чара на Албена, е сложен образ – това, че иска да наложи своите собствени мерки в битието на децата си, в случая не е съвсем точно. Тя прекрасно си дава сметка, че Бог я е надарил с особени деца и те са стойностни точно със своите странности. От друга страна обаче, ги тика към „мейнстрийма“, защото като майка им желае доброто и съзнава, че така животът им сред другите ще е по-лесен. От логиката на характера на тази героиня се определя и уникалната сценография от ледени блокове на Елена Стумбова. През цялото време те се топят и заливат гостната на Аманда, която не иска да осъзнае, че домът й се разпада.

20151103_0022Тя се опитва да спаси целостта на семейството, но с клишетата за преуспялост и благополучие на американската мечта, които сама чувства, че не се вписват в света на Лора и Том. Успешна Лора е изгряващата звезда Каталин Старейшинска („Антигона” – номинация „Икар“ за дебют), отличен Джим О`Конър е Петър Дочев – единственото момче, което Лора харесва и което се опитва да й вдъхне увереност с апломба на новопосветен, изучаващ публична реч… Спектакълът е апел към емоционалната интелигентност на човешкото същество, която прави дори безграничната обич поносима за онези, към които е насочена.

 

Източник: http://novinar.bg/news/staklenata-menazheriia-ili-krushenieto-na-amerikanskata-mechta_NTE4Mjs0OA==.html?qstr#

Отзиви и коментари