Последната стъпка като първи роман

Литературен дебют на Йордан Славейков

Йордан Славейков
Йордан Славейков
Снимка: Симон Варсано

„Последна стъпка“ е първият роман на Йордан Славейков, познат основно като театрален режисьор и драматург.

Спектакълът „Паякът“, на когото е съавтор и сърежисьор, е игран на световни театрални сцени като Москва и Санкт Петербург, откъдето се връща с награди. Става и първият български спектакъл, игран в Ню Йорк и получил ласкави рецензии в издания като New York Times и Vilage Voice.

Ето какво казват за романа литературният критик и поет Марин Бодаков:

„Последна стъпка“ на Йордан показва как самотата ни превръща в месо. В отчаяна карантия. И казва неща, които ме е било срам да кажа“.

И редакторът Борис Минков:

„Прозата на Йордан Славейков разказва за травмите, които правят човека едновременно чуплив и устойчив. Това е книга за устоите на семейство, която не само е безкрайно чужда на семейните саги, но и подкопава опита на съвместното живеене, като носи нова, алтернативна чувствителност. Защото човек живее не в семейството, а в кожата си.“

За автора:
Роден през 1976 година, завършил театрална режисура в НАТФИЗ през 2006 година в последния клас на професор Крикор Азарян, за дипломния си спектакъл „Оскар и розовата дама“ получава номинация за наградата Икар в категория  „Дебют“ през 2007 година.

Снимка: Нели Томова

Снимка: Жанет 45

Специализира актьорско майсторство през 2008 година в Москва при Александър Калягин. Първата му пиеса „Ангел“ е сред финалистите на националния конкурса за нова българска драматургия „Иван Радоев “ – Плевен, 2009 година.

Ръководител на театрални ателиета в Италия, България, Швейцария, САЩ.

Новини, Отзиви и коментари