Димитър Касабов и Йордан Славейков – театрален прочит на близостта

Театралната постановка „Паякът“ ще бъде поставена за 85-ти път на 14 юни в Театрална работилница „Сфумато“. Режисьори и автори на текста са Димитър Касабов и Йордан Славейков.

Сюжетът се върти около „болезнената любов, не тази захаросаната, а по-скоро онази, която ни кара да си задаваме въпроси всеки ден дали да продължаваме заедно и как“, обясни в предаването „Преди всички“ Димитър Касабов.
„То е за тая любов, която ние с Димитър вярваме, че е по-смислена, по-интересна, обратно на захаросаната. Любовта, от която страдаш“, допълни Йордан Славейков.

Вече има интерес и за създаване на филм по текста „Паякът“. Поканата е дошла от австрийска компания по време на престоя на Йордан Славейков в Прищина.

Друга постановка, на която Димитър Касабов и Йордан Славейков режисират, е „Стъклената менажерия“ по Тенеси Уилямс. На сцената там се поставя лед, който се топи, за да илюстрира сюжета – идеята е на сценографката Елена Стумбова.

„Много се обичат тези хора, много обича тази майка децата си, но тя не вижда как семейството й се разпада и Елена остави леда, който докато се играе постановката леко се топи и никой не забелязва. Така неусетно се разпада едно семейство, си мислим ние, какво стига до публиката – не знам“, каза още Йордан Славейков.

„Така се топят взаимоотношенията им, топят се връзките помежду им, защото те всеки ден порастват все повече и все по-малко са деца“, подчерта Димитър Касабов.

Димитър Касабов и Йордан Славейков подготвят нова пиеса за голяма сцена – „Двама“. Още се двоумят за жанра – дали да бъде комичен или драматичен и прогнозират, че може да се получи „нещо по средата“.

Повече чуйте в звуковия файл.
http://bnr.bg/horizont/post/101115454/rejisyorite-dimitar-kasabov-i-iordan-slaveikov-podgotvat-nova-piesa-za-golama-scena?fbclid=IwAR2dxnMffu-kNazLwTyDCcyVw15GS_abgBUtDn5Khzd-Fea8hX0PTtXn07s
Новини