РЕЖИСЬОРИТЕ НА „ПАЯКЪТ” ЩЕ СЕ КАЧАТ НА СЦЕНАТА НА „СФУМАТО” ЗАЕДНО С АКТЬОРИТЕ В ПОСЛЕДНАТА ЗА СЕЗОНА ПОСТАНОВКА

www.gradskijivot.com

ПУБЛИКУВАНО ОТ БОЖИДАР КОСТОВ НА 5 ЮНИ 2011 В ТЕАТЪР

В последното за този сезон представление на „Паякът” режисьорите Йордан Славейков и Димитър Димитров ще се изявят и като актьори в компанията на сиамските близнаци Пенко Господинов /Мартин/ и Анастасия Лютова /Марта/. Постановката ще се играе на 10 юни от 19:00 часа на сцената на театър „Сфумато”. Десет процента от приходите от всички закупените билети за представления на „Паякът” екипът ще дари на Дом за деца и юноши с физически и умствени увреждания „Свети Панталеймон“ в с. Видраре. А веднъж на театрален сезон на същия дом ще бъдат предоставяни сто процента от приходите на един цял спектакъл. Да се качат на сцената заедно със своите герои за Йордан и Димитър е нарочно търсена провокация за самите тях и за актьорите. Експериментаторите са решили дори да го направят без репетиции, така рискът и адреналинът са по-големи в стремежа да се запази целостта и ритъма на постановката. „Експериментът и риксът е част от творческата работа, ако един творец спре да поема рискове, спира да се развива”, споделят режисьорите и допълват: „А какво е алтер его на персонажите ще видят зрителите, които дойдат на 10 юни”.
„Паякът” е първият съвместен творчески проект на двамата млади режисьори, които освен това са и автори на текста. Пиесата получи номинация „Аскеер” в категорията „Нова българска драматургия”. Димитър е единственият практикуващ студент от класа на големия режисьор проф. Леон Даниел, а Йордан е единственият ученик на великия проф. Киркор Азарян.
И двамата режисьори са преподаватели по актьорско майсторство в младежката организация за независимо театрално и филмово изкуство МОНТФИЗ. „Паякът” е протест срещу недостатъците в живота, ясен сигнал, че животът такъв какъвто е, не ни задоволява. Образът на паяка е метафора на неосъществените желания и копнежи, чиято паяжината води към тъмната страна личността. Пиесата разглежда проблема за близостта и необходимостта от нея; и нейната невъзможност. Двамата автори поставят на фокус взаимоотношенията в двойка, които на пръв поглед изглеждат банални.
В „Паякът” брат и сестра, сиамски близанци, празнувайки рождения си ден, непосредствено преди операция по разделянето им, се впускат в тъмните лабиринти на неказани думи, забравени престъпления, неизживени любови и парадоксално различни желания за свобода…
Димитър Димитров е завършил „Режисура за драматичен театър” в НБУ в класа на проф. Леон Даниел. Специализирал е кинорежисура в американската академия New York Filmmaking Academy. Освен това е учил и актьорско майсторство”отново в НБУ с ръководител Велко Кънев.
Йордан Славейков има магистърска степен по режисура от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” с ръководител проф. Киркор Азарян. Специализира актьорско майсторство в Международната лятна школа на Александър Калягин в Москва. Режисьор е в Драматично-куклен театър-Враца. Бил е асистент-режисьор на Явор Гърдев в постановката „Крум” през 2006-та. Номиниран е за „Икар за дебют в режисурата” през 2007-ма за монодрамата “Оскар и розовата дама” с участието на Йорданка Стефанова от Ерик Еманюел Шмит, поставена в ДТК Враца. Режисьор е и на спектакъла “Енигматични вариации” от Ерик Еманюел Шмит от 2008 г., с участието на Веселин Ранков и Пенко Господинов. Има участие в „Дзифт” на реж. Явор Гърдев и в Love.Net на реж Илиян Джевелеков.

Отзиви и коментари