Постановката „Паякът“ – протест срещу недостатъците в живота

Постановката "Паякът" - протест срещу недостатъците в живота

www.obektiv.info

Паякът е метафора на желанията и копнежите, чиято паяжина води към тъмната страна на личността. Пиесата на „Сфумато“ разглежда проблема за близостта и необходимостта от нея.

Театрална работилница „Сфумато“ започна представления на новата си постановка със заглавие „Паякът“. Още на 11 февруари пиесата беше показана пред колеги актьори, приятели на екипа и журналисти. Спектакълът, който самите автори определят като психотрилър, не пропуснаха да видят директорите на „Сфумато“ – проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев, режисьорът Явор Гърдев, актрисите – Невена Калудова, Силвия Лулчева, Людмила Сланева-Локо, Йоана Буковска и други популярни лица от арт средите.Пиесата поставя на фокус взаимоотношенията в двойка, които на пръв поглед изглеждат банални

„Паякът“ е първият съвместен творчески проект на двамата млади режисьори Димитър Димитров и Йордан Славейков, които вече познаваме като вдъхновители на благотворителната инициатива „Зад вратата“. Димитър е единственият практикуващ студент от класа на големия режисьор проф. Леон Даниел, а Йордан е единственият ученик на великия проф. Киркор Азарян. Може би срещата между двамата млади таланти не е случайна. Вероятно приятелството на гениалните режисьори се предава по космически път и на техните любими ученици, които в тандем ще покажат на сцената най-доброто от усвоените уроци от своите учители.

„Паякът“ е авторски текст за театър, който Димитър Димитров и Йордан Славейков създават като тандем с името „Б Плюс“ – дружество с общественополезна цел. Чрез писането на пиеси двамата режисьори изживяват много и различни животи, осъзнавайки факта, че имат само един. „Паякът“ е протест срещу недостатъците в живота, ясен сигнал, че животът такъв какъвто е, не ни задоволява. Паякът е метафора на неосъществените желания и копнежи, чиято паяжина води към тъмната страна на личността. Пиесата разглежда проблема за близостта и необходимостта от нея; и нейната невъзможност. Двамата автори поставят на фокус взаимоотношенията в двойка, които на пръв поглед изглеждат банални.

В „Паякът“ има брат и сестра, сиамски близанци, които, празнувайки рождения си ден непосредствено преди операция по разделянето им, се впускат в тъмните лабиринти на неказани думи, забравени престъпления, неизживени любови и парадоксално различни желания за свобода…

В „Паякът“ участват актьорите Пенко Господинов („Военен кореспондент“, „Nos vies privees“ („Нашите лични животи“), „Морска сол“, „Стъклен дом“) и Анастасия Лютова („Дзифт“, „Nos vies privees“), носителка на театралните награди „А’Аскеер“ и „Икар“.

Димитър Димитров и Йордан Славейков са преподаватели по актьорско майсторство в младежката организация за независимо театрално и филмово изкуствоМОНТФИЗ. Димитър Димитров е завършил „Режисура за драматичен театър“ в НБУ в класа на проф. Леон Даниел. Специализирал е кинорежисура в американската академия New York Filmmaking Academy. Освен това е учил и актьорско майсторство, отново в НБУ с ръководител Велко Кънев.

Йордан Соколов има магистърска степен по режисура от НТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ с ръководител проф. Киркор Азарян. Специализира актьорско майсторство в Международната лятна школа на Александър Калягин в Москва. Режисьор е в Драматично-куклен театър-Враца. Бил е асистент-режисьор на Явор Гърдев в постановката „Крум“ през 2006-та. Номиниран е за „Икар за дебют в режисурата“ през 2007-ма за монодрамата „Оскар и розовата дама“ с участието на Йорданка Стефанова от Ерик Еманюел Шмит, поставена в ДТК Враца. Режисьор е и на спектакъла „Енигматични вариации“ от Ерик Еманюел Шмит от 2008 г., с участието на Веселин Ранков и Пенко Господинов. Има участие в „Дзифт“ на реж. Явор Гърдев и в Love.Net на реж Илиян Джевелеков.

10 % от приходите от всички закупени билети за представления на „Паякът“ екипът ще дарява на Дом за деца и юноши с физически и умствени увреждания „Свети Панталеймон“ в с. Видраре. А веднъж на театрален сезон на същия дом ще бъдат предоставяни 100 % от приходите на един цял спектакъл. През този месец постановката „Паякът“ може да бъде гледана на 24 февруари, а следващият – на 8-ми и 24-ти март.

Отзиви и коментари