Спектакълът „Паякът” става на 5 години

С юбилейно 60-то издание пиесата „Паякът“ ще отпразнува 5 години на сцената. За 5 години авторската пиеса на режисьорите Йордан Славейков и Димитър Касабов обиколи 6 международни фестивала, 2 континента и се разписа с 3 престижни награди. Постановката, която беше показана в Ню Йорк, на Fringe NY през август и спечели овациите на американските театрални критици, ще се играе на 12 февруари (петък) в ТР „Сфумато” от 19.00 часа.

Скоро „Паякът“ ще пътува отново до Америка, за да бъде представен пред българската общност в Сиатъл, Чикаго и Сан Франциско. Поканата идва от директорката на Българския културен институт в Сиатъл – Елка Русков.

„Паякът” е първият съвместен творчески проект на режисьорите Димитър Димитров и Йордан Славейков, които са и автори на текста. Двамата са интересно артистично дуо – пишат и поставят заедно пиеси. Димитър е студент от класа на големия режисьор проф. Леон Даниел, а Йордан е ученик на великия проф. Киркор Азарян.

„Много врати ни отвори написването и реализация на „Паякът“. Всъщност, когато преди 5 години написахме текста, изобщо не сме мислили, че ще успеем да го поставим“, споделя нестандартният творчески тандем. Освен международно признание, проектът получи висока оценка и от родните театрални критици с номинация „Аскеер” в категорията „Съвременна българска драматургия”.

И двамата режисьори са преподаватели по актьорско майсторство в младежката организация за независимо театрално и филмово изкуство МОНТФИЗ. Образът на паяка е метафора на неосъществените желания и копнежи, чиято паяжината води към тъмната страна личността. Пиесата разглежда проблема за близостта и необходимостта от нея; и нейната невъзможност. Сиамските близанци Пенко Господинов и Анастасия Лютова (Мартин и Марта), празнувайки рождения си ден, непосредствено преди операция по разделянето им, се впускат в тъмните лабиринти на неказани думи, забравени престъпления, неизживени любови и парадоксално различни желания за свобода…

„Паякът” беше показан на десетия юбилеен международен фестивал на камерните театри и малките театрални форми „Слявянский венец” в Москва. Проектът получи престижната награда за най-добър актьорски дует. Участва и в международния фестивал Fringe в Ню Йорк, в рамките на който пиесата се превърна в едно от най-обсъжданите заглавия. А изданията The Village Voice и New York Times публикуваха за пиесата блестящи рецензии.

 

„Паякът” си тръгна с две награди и от Международния фестивал на камерните театри и малките форми „АртОкраина”, Санкт Петербург. Актрисата Анастасия Лютова бе удостоена с приза „най добра женска роля”, а постановката беше отличена като „най-добро представление/силен театрален експеримент на режисурата и екипа, създали представлението”.

 

източник:http://www.epicenter.bg/article/Spektakalat-Payakat-stava-na-5-godini-/92535/6/65

Новини